PIRASALI KAVILCA PİLAVI
Sizlere öyle bir pilav tarifi vereceğim ki bildiğiniz bütün pilavları unutacaksınız. Anadolu’nun kıymetli topraklarında yetişen genetiği değişmemiş doğal Kars kalvılca buğdayından elde edilen kavılca bulgurundan yapacağımız bu pilav, hem lezzet açısından hem de yapılışıyla diğerlerinden biraz farklı. Emin olun diğer bulgurlarla kıyaslanamayacak bir lezzeti var. Kavılca buğdayında bulunan protein, mineral ve vitamin gibi besin değerleri oldukça yüksektir ve kavılcayı diğer bulgurlardan ayırt eden başlıca nedenlerdir. Saymakla bitmeyecek kadar faydası olan kavılcayı ilk denediğinizde hak vereceksiniz. Bu pilavımız sebzeli olduğu için et yemeklerinin yanına muhteşem oluyor. Ben bu gün çocuklar için tavuklu yaptım. Her türlüsü çok güzel oluyor isterseniz yapılışına bakalım.
Kaç kişilik: 4\ 6
MALZEMELER
- 2 Su bardağı kavılca bulguru
- 1 Çay bardağı tel şehriye
- 1 Sap pırasa
- 2 Yemek kaşığı tereyağı
- 1 Çay bardağı sıvıyağ
- Tuz
- Karabiber
- 2.5 \ 3 Su bardağı su
YAPILIŞI
Öncelikle bulguru yıkamak için bir kâse veya leğene ihtiyacımız var.
Çünkü bulgur tamamen doğal taş değirmende öğütüldüğü için kabukları ayıklanmamış, onun için kabımıza suyu ve bulguru doldurarak yıkayalım ki üzerine gelen kabukları elimizle alalım. Bulguru güzelce yıkadıktan sonra, bir tarafta da pırasayı yıkayıp onu da ince ince doğrayalım. Pilavı yapacağımız tencereye sıvıyağın yarısını alıp içerisine pırasaları ekleyip hafif soteleyelim. Bu işlemi yaparken başka bir tava da sıvıyağın diğer yarısıyla tel şehriyeyi pembeleşene kadar kavuralım, altını kapatalım.
Pırasanın içerisine yıkamış olduğumuz bulguru ilave edelim, tereyağını katıp bir iki karıştırıp suyun yarısını ekleyelim. Diğer tarafta kavurmuş olduğumuz tel şehriyeyi de pilavın içine katıp tuzunu karabiberini ekledikten sonra altını en kısık ayara alarak pişmeye bırakalım. Altı çok kısık olduğu için 1 saate yakın pişecektir. Ara ara kontrol edelim dibi tutmasın, suyunu çektikçe azar azar ekleyin. Piştikten sonra bir mutfak örtüsüyle tencereyi sarıp iyice dinlendirin çünkü kavılca ne kadar çok dinlenirse o kadar güzel açılıyor ve lezzetleniyor.